28. 7. 2015.

NEKA OD NAJČUVENIJIH SLIKARSKIH DELA SVIH VREMENA



      Светски познати уметници као шта су Ван Гог, РеноарКлимт, Да Винчи остали су ненадмашни у ликовном стваралаштву. Њихова дела не престају да инспиришу људе. Овом приликом представићемо само неке од најпоуназијих слика.

                                            Тераса кафе ноћу од Винсента Ван Гога
На овој слици је  Ван Гог приказао  кафић у Арлу. Овај кафе и дан данас постоји а име му је промењено у Кафе Ван Гог. Овај сликарски стил је јединствен за овог уметника и одише топлим бојама и дубином перспективе.


                                   Девојка са бисерном минђушом од Јана Вермера
Ово је обичан портрет девојке, верватно пре свог венчања. Недостатак боја у позадини портрета доводе до изражаја њене бисерне минђуше у облику капи сузе.


                                     Ручак на бродском журу од Пјер Огист Реноара
Слика приказује групу Реноаревих пријатеља који се опуштају на балкону дуж реке Сене. На овој слици Реноар је приказао радост и дружење средње класе крајем деветнаестог века у Француској.




                                                        Пољубац од Густава Климта
Густав Климт, чувени бечки сликар, насликао је ово дело 1907 године. Слика приказује пољубац заљубљеног пара обмотаног златним огртачем препуним орнментима.



                                           Звездана ноћ од Винсента Ван Гога
Једна од најпознатијих слика данашњице приказује поглед са  прозора санаторијума ноћу, иако је сликана из сећања у току дана. Посебно су импресивне боје звезданог неба.



                                                    Мона Лиза од Леонарда да Винчија
Мона Лиза, једна од најпознатијих сика на свету је у власништву француске владе. Налази се у чувеном музеју Лувр у Паризу. Слика приказује  жену са загонетним осмехом. Портрет је настао у 16-ом веку у Флоренци, Италији.

Pripremila Danijela Knez

Нема коментара:

Постави коментар