28. 7. 2015.

LICA I NALIČJA RATA

Priča iz Vijetnama
      
     8. juna 1972. godine u Severnom Vijetnamu u oblasti budističkih pagoda koje su naseljene isključivo miroljubivim nenaoružanim stanovništem, iz avionskih napada Južne Koreje bačene su ogromne količine zapaljivog napalma kojim je usmrćeno gotovo čitavo selo. Ova fotografija, male devojčice Kim, koja naga beži vrišteći i u agoniji, kože spaljene napalmom, zabeležena je od Nika Uta, dobitnika Pulicerove nagrade za ovu fotografiju koja predstavlja simbol nedužnog stradanja civila u ratovima. 


                                      Verovatno svi prepoznaju ovu fotografiju koja je obišla svet.


Mnogi su se pitali šta se kasnije dešavalo sa tom devojčicom. Da li je preživela?

 Kim Puc je preživela.  Inspirisana svojim hrabrim putovanjem kroz stradanje i patnju do opraštanja svima koji su je povredili, postala Ambasador Mira pri UNESCO-u. I dan danas je na tom položaju. Živi sa porodicom u Kanadi. Iako nosi vidne ožiljke po čitavom telu, ona koristi svoj život kako bi na što više mesta i ljudi prenosila poruku  mira i praštanja.  




                                                             Priča iz Avganistana

     Da li ste zaboravili ove oči u kojima se ogledala sva okrutnost besmisla rata? To je poznata fotografija prestravljene avganistanske  devojčice koju je snimioStiv Mekjur fotograf Nacionalne Geografije. Slika je obišla svet nakon što je stavljena na naslovnicu istoimenog časopisa. 

Identitet ove devojčice otkriven je 1992. godine. Njeno ime je Šarbat Gula. I ona je preživela torturu rata i sada se skrasila sa mužem i porodicom u Puštunu, etničkom regionu Avganistana. Za razliku od Kim, nju je rat načinio još opreznijom i bojažljivijom, te je jedva pristala (uz još teži  pristanak supruga) da ponovo pozira reporterima koji su je našli nakon mnogo godina. Možda i nikada ne bi pristala, da joj novac od nadoknade ponovnog fotografisanja, nije pomogao u hranjenju gladne dece. 

                                                            Evo kako izgleda danas. 

Нема коментара:

Постави коментар